Irlannissa asuva pari kannustaa Latviaa rummun säestyksellä: ”Tämä on ihan normaali tapa latvialaisessa urheilukatsomossa”

Tampere on näyttänyt latvialaisille Kristine Malmanelle ja Imants Malmanisille parhaat puolensa MM-kiekkoturnauksen alkupäivinä.

– Tämä on kylmä maa, mutta täällä asuu valtavan lämpimiä ihmisiä! Meidät toivotettiin heti hotellille tultuamme sydämellisesti tervetulleiksi Tampereelle, ja se tuntui mukavalta, Kristine kehuu.

– Myös eri maiden fanijoukkojen välit ovat erinomaiset, mutta niinhän se on aina näissä turnauksissa, pelattiinpa ne missä tahansa. Tämä ei ole jalkapalloilua: annamme pelaajien taistella jäällä ja pidämme hallissa sekä kaupungilla yhdessä hauskaa, Imants vahvistaa.

Latvialaisia tuli heti turnauksen alussa Tampereelle todella paljon, ja niin tekivät Kristine ja Imantskin, mutta he lensivät hieman yllättävästä ilmansuunnasta.

– Olemme asuneet Irlannissa toistakymmentä vuotta. Menimme sinne 17 vuotta sitten puoleksi vuodeksi, mutta siellä me edelleen olemme, Kristine kertoo.

– Emme ole pelkästään jääkiekkofaneja, vaan kiertelemme muissakin kansainvälisissä urheilutapahtumissa latvialaisia kannustamassa.

Jalkapallopeleissä emme tosin käy kovin paljon, mitä nyt silloin tällöin maaotteluissa, hän paljastaa.

Tampereella ei kumpikaan ollut aiemmin käynyt, mutta pari oli jo Helsingissä vuoden 2013 MM-turnauksessa, ja touhu on varsinkin Imantsille jo läpikotaisin tuttua.

– Jos olen oikein laskenut, olen nyt 11. kerran katsomassa MM-pelejä, Imants sanoo ja antaa käyntikorttinsa sekä SDK Thunderin tarran.

SDK Thunder on vuonna 2018 perustettu, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa asuvien latvialaisten urheilun ystävien klubi, joka tekee fanimatkoja milloin minnekin – nyt Tampereelle. Imants on yksi klubin perustajajäsenistä.

– Vaikka asumme Irlannissa, sydämemme sykkii tietenkin Latvialle, kuudennella MM-reissullaan oleva Kristine painottaa

Torstaina piipahdetaan Turussa

Tampereelta Kristine ja Imants aikovat piipahtaa Turussa ennen kahdeksan päivän reissunsa päätöstä lauantaina.

– Torstaina ohjelmassamme on varmaankin parin tunnin järviristeily, ja suunnitteilla on myös saunomista ja rentoutumista grillialueella, pariskunta kertoo.

– Kyllähän pelien välissä jäisi aikaa tehdä vaikka mitä, mutta Suomi ei ole maana ihan halvimmasta päästä, joten rahatilanne tulee vastaan, Imants huomauttaa.

Haastatteluun Kristine ja Imants kopataan Koskikeskuksessa juuri ennen alkuiltapäivän ruokahetkeä ja edessä odottavaa Norja-peliä.

Matka vie Koskikeskuksesta Fan Zonen kautta Nokia Areenaan, vain muutaman sadan metrin päähän. Imants on varustautunut keskikokoisella rummulla, jolla hän rytmittää monisatapäisen latvialaisjoukon kannustusta.

– Tämä on perilatvialainen tapa, aina meidän faniporukassamme on jollakin rumpu. Viimeksi Suomea vastaan meillä taisi olla neljä rumpalia, Imants kertoo.

– Onhan täällä hieno ja valtavan kokoinen halli, ja aina Suomen pelatessa siellä on loistava tunnelma, mutta jos paikkoja on vähänkin enemmän tyhjinä, on hyvä hieman auttaa fiiliksen luomisessa.

Imants näyttää rumpuaan kiertävää Ukrainan lipun väristä koristenauhaa vakuuttaessaan, ettei häntä ja Kristinea pelottanut maailmantilanne matkaan lähdettäessä.

– Ei pelota, sillä olemmehan Euroopassa. Haluamme osoittaa tukemme Ukrainalle näin.

”Puolivälieräpaikka olisi maksimi”

Pariskunnalla ei ole järin suuria odotuksia Latvian menestyksestä. USA- ja Suomi-tappioiden jälkeen realiteetit olivat selvät, ja vaikka Norja kaatuikin muutama tunti haastattelun jälkeen, jalat on viisainta pitää tiukasti maan pinnalla.

– Puolivälieräpaikka olisi ihan maksimi, koska rakennamme nyt uutta maajoukkuetta. Joukkue uudistui aika rajusti Pekingin olympiakisojen jälkeen, kun kokeneita pelaajia heitettiin sivuun ja tilalle nostettiin uusia, Imants sanoo.

– Siellä on muutama nuori, joiden nimiäkään emme tienneet kunnolla ennen turnausta, Kristine myöntelee.

Kirjoittaja: Antti-Pekka Lehtonen

Etusivu