Kiekkolegenda Jukka Tammi: ”Takaisin Leijonaksi -tv-ohjelma saattoi pelastaa henkeni”

Kiekkolegenda Jukka Tammella todettiin kuvauksien aikana vakava sydänvika. Nyt homma on hoidossa, ikämiespelit maistuvat ja työelämässä on isoja matoja koukussa

Kiekkolegenda Jukka Tammi (60) muistetaan Tanssii tähtien kanssa -visiitistä, joka nosti hänet lähes yhtä isoon maineeseen kuin ilmakitaran soitto Leijonien MM-kevään 1995 juhlissa.

Pihasaunan lämmitys kultaisennoutajan Viljon kanssa kotitalolla Pirkkalassa saa jäädä tänään, kun maalivahtilegenda Jukka Tammi jännää Nokia-areenalla Suomi-Ruotsi -ottelua. Tammi tekee ottelun tiimoilla myös hyväntekeväisyyshommia toisen kiekkolegendan Raimo Helmisen parina.

Vielä pysäyttävämpänä tv- kokemuksena mies muistelee parin vuoden takaista Nelosen MM-95: Takaisin Leijonaksi -ohjelmaa.
Siinä Tammi ja muut -95-maailmanmestarit Timo Jutila, Janne Ojanen, Mika Nieminen, Mika Strömberg ja Pentti Matikainen laitettiin kuntokuurille.

– Meille tehtiin terveystarkastus. Aivan yllättäen sydänfilmissäni oli jotain. Minut laitettiin kuntopyörätestiin piuhat rinnassa. Kesken polkemisen sippasin täysin. Kun näin monitoreja tarkastelevien lääkärien ilmeet, tiesin että nyt on jotain.

Se jotain oli vakava sydämen vajaatoiminta, joka löytyi vasta pitkien tutkimusten jälkeen.

– Sydämeni oli aina lyönyt laiskasti, lopulta vain 40 kertaa minuutissa. Minulle asennettiin tahdistin, Tammi näyttää arpia rinnassaan.

TV-ohjelmaan mukaan lähtö oli paljastanut vaarallisen piilevän sairauden. Sen löytyminen jopa pelasti hänen henkensä.

– Minulla ei ole ollut verenpainetta eikä muutakaan vikaa. Tausta on perinnöllinen. Isäni kuoli aortan repeämään ja myös minulla todettiin laajentumaa aortassa.”

Haastattelupäivänä Tammen maalivahdin varusteet ovat kotitalon pihassa kuivumassa, joten kaikki näyttää olevan kunnossa?

– Kyllä, kauden viimeiset treenit olivat juuri. Paikat ovat yhä kipeänä Ipa-turnauksesta, jossa pelasimme ex-Ilves-junnujen kesken. Siellä oli Marjamäen Late ja monia muita.

– Helmikuussa sain huojentavan tiedon. Sydän pumppaa jo ihan sataprosenttisella teholla. Asiat ovat kunnossa ja urheilu maistuu.

Koronankin mies selätti.

– Juuri toivuin jälkitaudeista. Tauti ei ollut järin vakava, mutta pitkään yskitti.

Ei moottoripyörää, ei ikäkriisiä

Äskettäin kuusikymppiseksi ehtinyt kiekkoilija on itse asiassa melkoisessa vauhdissa juuri nyt.

– Katso mikä täällä on, hän näyttää pirkkalalaisen kotitalonsa pihalle ilmestynyttä saunaa, entistä puuvajaa, jonka hän rakensi itse.
Tammi esittelee myös juuri tekemiään keittiön panelointeja ja kaappien ovia.

Vaimo Pirjo kehuu kotinikkarinsa työn jälkeä, mutta lisää, että joitakin tarkennuksia on syytä vielä tehdä…

Tammet ovat viihtyneet Pirkkalan maaseudulla parikymmentä vuotta. Neljä lasta asuvat jo omillaan ja lastenlapsia on kaksi.

– Isla ja Jäbä, jolla ei vielä ole virallista nimeä. Hän on niin tuore tapaus.

Ikkunasta näkyy siskon talo pellon takana. Sinne on puolisen kilometriä matkaa. Maisemissa sopii käydä lenkillä kultaistennoutajien Veetin ja Viljon kanssa.

– Mahtavan rauhallinen paikka, joella voi meloa kumiveneellä, pariskunta kertoo vieressä virtaavasta Sikojoen laaksosta.

Tammi sanoo, ettei ole kokenut isoja ikäkriisejä.

– Ei minulla ole edes moottoripyörää tai muita leluja eikä ihmeellisiä harrastuksia, hän toteaa.

– Se kaduttaa, etten jatkanut hyvin alkanutta tanssimista.

Historiallinen Ruotsi-ottelu

Suomen ensimmäinen jääkiekon arvokisamitali eli hopea Calgaryn olympialaisista, MM-kultamitali -95 ja lakki, joka päässä mestaruutta juhlittiin. Jukka Tammen kaapista löytyy huikeasti Suomen kiekkohistoriaa.

Juuri nyt maalivahtilegenda on tiiviisti mukana Tampereen MM-kisoissa.

Pihasaunan lämmitys kultaisennoutajan Viljon kanssa kotitalolla Pirkkalassa saa jäädä tänään, kun maalivahtilegenda Jukka Tammi jännää Nokia-areenalla Suomi-Ruotsi -ottelua. Tammi tekee ottelun tiimoilla myös hyväntekeväisyyshommia toisen kiekkolegendan Raimo Helmisen parina.

Keskiviikkoillan Suomi-Ruotsi -ottelun yhteyteen on buukattu Raimo Helmisen parina haastatteluja niin itse areenalla kuin kisojen oheisnäyttämöillä.

– Se on SM-liigan alumnitoimintaa, jonka Jyrki Lumme ideoi aikanaan käyntiin. Hyväntekeväisyyttä, jolla kerätään tukea uransa lopettaville kiekkoilijoille, jos heillä on vaikka päihdeongelmia tai muita vaikeuksia.

Tämän illan Ruotsi-kamppailussa on sanottu olevan aivan erityislataus, kun vastakkain ovat paitsi rakkaat kilpakumppanit, myös Natoon hakevat maailman uutisten keskipisteenä olevat maat.

Tammi myöntää asetelman.

– Sen voin kuitenkin sanoa entisenä pelaajana, että kun kiekko putoaa, pelaajalla on mielessä vain jääkiekko.

Pidempiaikainen Nokia-areenaan liittyvä pesti Tammella on markkinoida yhtä areenan aitioista.

– Kaikkiin tapahtumiin. Niitä on muuten aika lailla. Voin suositella heinäkuun Queen-konserttia. Adam Lambert on mahtava esiintyjä.

Ympäristöä parantamassa

Työrintamallakin Tammella on niin sanotusti ”isot madot koukussa”. Mies on imenyt yrittäjän luonteen kotoaan eikä ole totisesti poteroon jämähtävää tyyppiä.

Hän on myyntitöissä ja osakkaana suomalaisessa ympäristöteknologian Clewat-yrityksessä. Start up – yhtiö kehittää tekniikkaa, joilla voi kerätä haitallista kasvillisuutta järvistä ja puhdistaa vesistöjä muoviroskasta.

Yhtiön alus nähtiin tovi sitten Pirkkalan Vähäjärvellä poistamassa kanadanvesiruttoa järvestä. Se on kuitenkin pientä vireillä oleviin suunnitelmiin nähden.

– Meillä on Floridassa hanke osana viiden miljardin euron projektia puhdistaa Okeechobee-järveä levästä. Jos työmme jälki tyydyttää, meiltä voidaan tilata kymmeniä aluksia.

Euroopassa yritys valittiin mukaan suureen Rotterdam PortXL -ohjelmaan, jonka kautta yhteistyökumppaniksi on tulossa 12 000 työntekijän Damen Group.

Tammi opettelee kuusikymppisenä innolla uusia asioita.

– Aion ajaa yhtä alustamme, kun se kiertää Haminasta länteen rannikkoa tänä kesänä. Tiedän sitten paremmin, mitä myyn. Kesäkuussa lähden kuukaudeksi Filippiineille tekemään ympäristövalistusta, hän paljastaa.

Tehtävänä on edistää muovin talteenottoa. Muoviroska on Aasiassa iso ongelma.

– Kerätään roskaa aluksellamme ja myös neuvon, miten muovia voi hyödyntää kierrättäen.

Aiemmassa työpaikassaan Tammi hankki rahoitusta vertikaaliviljelyä kehittävälle Nedled-yritykselle. – Heillä on hyvät näkymät edessään, mies toteaa.

Lapsuus Rantaperkiössä

Tammi on syntyisin Tampereen Rantaperkiöstä. Härmälänkatu 15:ssa on lapsuudenkoti, jossa vanhemmat käynnistivät perhettä pitkään työllistäneen lastenvaateyrityksen Bewetan.

Härmälänpuistossa ja Rantaperkiön kentällä imettiin ensimmäiset kiekko-opit.

– Silloin 70-luvun taitteessa ajoimme kesäisin monta kertaa päivässä Peltsuun (Peltolammille) uimaan.

– Kun kuulimme lentokoneen pörähtävän, kiirehdimme lentokentän reunaan katsomaan sen lähtöä.

Kiitorata tunnetaan nykyisin Ilmailunkatuna.

– Potkittiin jalkapalloa, yleisurheiltiin ja tietenkin heitettiin keihästä, Tammi muistelee lapsuutta.

– Mieleen tulee myös, kun varastimme isältä tupakkaa ja poltimme salaa. Seurasi selkäsauna, vaikka olimme syöneet havuja, ettei henki haisisi kotona.

Perheen Pirkkalaan muutosta 1974 lähtien Tammi on viihtynyt kunnassa.

Kirjoittaja: Antti Jokinen