Kovaa välieräottelua odottava Esa Keskinen Marko Anttilasta: ”Kyllä se nyt täytyy jo uskoa”

MM-kisojen puolivälieräottelut on pelattu ja Suomi sai kovan haasteen Slovakialta. Leijonat onnistui kuitenkin puristamaan 4–2-voiton. Pirmedioiden MM-asiantuntija Esa Keskinen yllättyi hieman Slovakian hyvyydestä ja povaa Leijonille kovaa välieräkamppailua Yhdysvaltoja vastaan.

– Jollain tapaa Slovakia yllätti, vaikka tiedettiin, että se on nuori ja liikkuva joukkue. Alku oli Suomelle vaikea ja varsinkin (Sakari) Mannisen kenttä oli pulassa. Niille tuli tosi pitkä vaihto alussa ja ylipitkästä vaihdosta toipuminen vie sitten yleensä koko erän. Slovakian 2–0-maalin jälkeen joutui vähän miettimään, että kuinkahan tässä käy, koska peli oli kuitenkin niin tasaista, Esa Keskinen kertoo.

Suomen vaihtoaitiossa riitti mietittävää ensimmäisessä erässä. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

Suomen pelistä näkyi ottelun alussa painetila.

– Nyt puhuttiin siitä, että tilanne on tulos tai ulos. Paineet näkyivät ihan selvästi ja rentous puuttui, Keskinen sanoo.

Leijonien johtohahmoksi nousi Marko Anttila, joka jälleen osoitti olevansa isojen pelien mies.

– Kyllä se nyt täytyy jo uskoa. Nauroin, kun 2-2-maali tuli, että jumankauta ”Mörkö”. Vaimo sanoi, että Anttila tekee tässä pelissä maalin. Sanoin, että ei se vielä tee vaan vasta viikonloppuna. Mutta ei se säästänyt maaleja viikonlopulle. Varsinkin 2–1-maali (Niklas) Frimanin syötöstä oli todella tärkeä. Sitten 2–2-maalissa Slovakian pakit jo vähän söhläsivät, Keskinen selvittää ja jatkaa:

– Anttilalle pitää vielä hattua nostaa siitä viimeisen maalin syötöstä. Olisi voinut itse tehdä hattutempun, mutta syötti mieluummin. Kertoo kaverista aika paljon.

Marko Anttila teki kaksi tärkeää maalia ja tuuletti rajusti toista osumaansa. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

Kolmannessa erässä Suomen ykkösketju lopulta ratkaisi ottelun.

– Pojat heräsivät ihan oikeaan aikaan, kun olivat vähän varjojen mailla ennen sitä. Välillä tuntui, että vain Björnisen kenttä sai rentouden peliinsä. Ja vähän Suomen pelaamiseen vaikutti varmaan sekin, että Olkinuoralta tuli vähän pomppuja. Slovakian 2–0-maalissa kiekko pomppasi Olkinuoran rinnasta tarjottimelle ja noista paikoista näissä peleissä rankaistaan. Jatkossa ne pitäisi ottaa ne kiinni. Mutta hyvä, että Olkinuora kasasi itsensä, Keskinen pohtii.

Hänen mukaansa Leijonille jäi kuitenkin paljon parannettavaa välieriin mennessä.

– Tämä ei tule riittämään. Heti alussa pitää olla valmis. No nyt ollaan mitalipeleissä, jospa se sitten vähän rentouttaa peliä. Mutta jokaisen täytyy parantaa.

MM-kisojen puolivälieräottelu Suomi–Slovakia pelattiin Tampereen Nokia Arenalla torstaina 26.5.2022.

– Ja Slovakiasta tulemme kuulemaan vielä. Nuori ja liikkuva joukkue, joka tulee olemaan kova jatkossakin, Keskinen sanoo.

Ruotsi suli harvinaisesti

Muissa puolivälieräotteluissa Kanada teki Ruotsille niin sanotusti Ruotsit ja nousi huimalla kirillä voittoon.

– Yleensä nämä menevät tosiaan toistepäin. Ajassa 58.07 taisi tulla 3–2-kavennus ja heti minuutin sisään 3–3. Sitten Ruotsille vähän hölmö jäähy vielä jatkoajalla. Silloin taisin sanoa, että nyt ratkeaa, koska osaaminen on ylivoimalla on niin kovaa, ja loistava maalihan se oli. Toisen erän lopussa Ruotsilla oli ylivoima, jolloin peli olisi pitänyt tappaa. Mutta eipä niitä silloin kiinnostanut yhtään ja sitten tuli lopussa totaalinen kipsi ja sulaminen, Keskinen puntaroi.

Tšekki puolestaan näytti vahvuutensa Saksaa vastaan. Ottelussa loisti Tšekin ykkösketjun hyökkääjät Roman Červenka, David Krejčí ja David Pastrňák.

– Ottelu oli numeroiden valossa selkeä. Tšekin ykkösketju tulee olemaan kova jatkossakin viidellä viittä vastaan, puhumattakaan ylivoimalla. Kyllä nämä herrat rokottavat pelipäällä ollessaan, Esa Keskinen toteaa.

Yhdysvallat löi yllättävän puhtaasti hyvää turnausta pelanneen Sveitsin.

– Jännä juttu, kun Sveitsi klaarasi hienosti hyvällä ja viihdyttävällä pelillä alkusarjan, mutta sitten nyt tuli 0–3- tappio. USA on ehkä jättänyt viihteen vähemmälle ja keskittynyt pelaamaan, Keskinen naurahtaa.

Kovempi peli kuin alkusarjassa

Alkusarjassa Suomi löi välierävastustajansa USA:n selvästi. Nyt luvassa on kovempi vääntö.

– Tulee ihan eriluonteinen peli. USA:lla ei ole varaa samanlaisiin hölmöyksiin kuin alkusarjassa, koska muuten tulee kantaja. Siellä on nyt varmasti kotiläksyt tehty ja tulee varmasti taisteleva ja nälkäinen joukkue. Tulee tasainen maalin peli, Keskinen miettii.

Ottelu ratkeaa tuttuihin asioihin.

– Maalivahtipeli ja erikoistilanteet korostuvat. Lisäksi odottaisin Suomelta pikkuisen rohkeampaa hyökkäystä. Lähdettäis vähän terävämmin ja vähän nopeammin hyökkäyksiin, Keskinen toivoo.

Toisessa välieräottelussa nähdään tuima taistelu Kanadan ja välillä.

– Nyt Tšekki sai voitosta varmasti sellaisen buustin, että pelit varmasti kiinnostavat. Uskon, että Tšekki hoitaa tämän pelin, Keskinen lopettaa.