MM-asiantuntija Esa Keskinen: “Kanada näyttää pelottavan kovalta, mutta Suomella on konstit”

Jääkiekon MM-kisoissa on edessä huikea huipennus. Suomi nujersi Yhdysvallat välierässä 4–3 ja loppuottelussa vastaan asettuu kivikova Kanada.

– Välieräottelu oli tiukka vääntö. Ensimmäinen maali tuli jo minuutin sisään. Kuti viivasta ja ohjaus maalin edestä. Suomen pakeilla oli mielestäni koko ajan kiire ja tuli huonoja ratkaisuja. (Atte) Ohtamaakin veti muutaman kerran sokkosyötön ränniin. Nyrkkisääntö on se, että pidä mieluummin itsellä kiekko, jos et ole varma, mihin syötät. Tällaiset syötöt pois. Mieluummin kannattaa jäädä vääntämään nurkkaan kaverin kanssa, koska rännit ja viivat otetaan kiinni, Esa Keskinen pohtii.

Miro Heiskanen osoitti tärkeytensä ja taitonsa välieräottelussa. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

Suomen otteet Yhdysvaltoja vastaan paranivat ottelun edetessä ja tasoituskin saatiin jo avauserässä Miro Heiskasen upealla suorituksella.

– Se oli parasta Miroa. Ihan huikea veto. Ei ollut mikään säkä, vaan näki, että yritti laittaa kiekon sinne ylös. Tuo ei ole mikään helppo homma. Muutenkin se vaihto oli koko ketjulta hyvä. Siinä Suomi tuli peliin mukaan, Keskinen sanoo.

Toinen erä oli ehkä parasta Suomea, vaikka siinäkin yksi takaisku tuli. Sakari Manninen ja Sami Vatanen tekivät kuitenkin Leijonille hieno osumat.

– Mannisen ylämummoveto oli ihan huikea. Hän teki samanlaisen taannoin Ruotsia vastaan. Se oli tarkka laukaus yläpesään. Myös (Teemu) Hartikaiselta oli hyvää peliä. Hän ei ole sitä maalia vielä saanut, mutta onneksi hän ei itse ota siitä paineita. Hartikainen tekee hurjaa työtä ja pitää pienessä tilassa kiekkoa, ja luo muille sillä tavalla tilaa, Keskinen toteaa.

Yhdysvallat antoi Leijonille kovan vastuksen. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

Kolmas erä oli kovaa taistelua. Joel Armian maali näytti jo ratkaisevan pelin, mutta ottelu meni vielä jännäksi, kun USA kiri maalin päähän.

– Tehtiin se itse vähän turhan jännäksi. Mietin kymmenen minuuttia ennen loppua, että nyt alettiin turhaan pakitellla ja pelaamaan aikaa pois. Annettiin siis kiekko USA:lle ja luotettiin, että kestetään. Kymmenen minuuttia on pitkä aika ja kävi vähän joulu, että kestettiin. Erän alut ja viimeiset hetket ovat Suomelle vaikeita. Ne pitää pelata fiksummin, Keskinen linjaa.

Finaalihuuma edessä

Sunnuntai-iltana ratkeaa sitten MM-kullan kohtalo. Leijonat saa vastaansa myrskyvaroituksen välieräottelussaan Tšekkiä vastaan antaneet Kanadan.

Suomen valmennusjohto sai tuulettaa finaalipaikkaa. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

– En tajunnut, että Kanada on oikeasti noin kova joukkue. Ne luovat pienessä tilassa maalipaikkoja ja monella on hyvä laukaus. Yllättävän hyvää peliä ovat pelanneet. Ja Kanadalla on nyt valmennuskin sellainen, että siellä ollaan tosissaan. Kanada pelasi Tšekkiä vastaan todella hyvää peliä, jopa pelottavan näköistä. Uskon, kuitenkin, että Suomella on konstit, Esa Keskinen miettii.

Kanada väläytti omassa välieräkamppailussaan kovaa tehokkuutta. Kanada pelaa suoraan maalia kohti, eivätkä pelaajat paljon pyöri kulmissa. Jokaisen laukausen perässä maalille ajaa kaksi Kanadan pelaajaa.

– Ja esimerkiksi ylivoimalla ei paljon vetkutella vaan ratkaisua haetaan heti ja nimenomaan kaivetaan rebound itselle. Siellä ei aikaa tuhlata yhtään, Keskinen toteaa.

Hän korostaa myös hermokontrollin tärkeyttä.

– Kanada voi alussa tökkiä ja siihen on oltava valmiina. Onhan meilläkin toki Mörkö ja kumppanit, jotka pystyvät taklaamaan. Luulen, että alun tökkimisen jälkeen pelataan sitten tosissaan mestaruudesta.

Nyt jäädään odottamaan, laittavatko Leijonat Tampereen ja Suomen sekaisin illalla vai hyytyykö juhlat hopeaan.