Sähkösopimuksen vaihtaminen on helppo keino säästää

Kesästä lähtien suomalaiset ovat saaneet seurata huolestuneina Nord Poolin sähköpörssissä tapahtuvaa sähköenergian hinnannousua. Korkeimmillaan sähköenergian spot-hinta on ehtinyt kivuta yli 20 senttiin kilowattitunnilta. Vaikka hintavaihtelut ovat pörssisähkössä täysin normaaleja, sähkön keskimääräinen hinta kilowattitunnilta on viime vuoteen verrattuna selkeästi noussut. Tätä muutosta on selitetty muun muassa sääolosuhteiden muutoksilla, kuten kuivalla ja tuulettomalla kesällä sekä fossiilisten polttoaineiden kallistumisella.

Ilmiö huolettaa monia suomalaisia sähkönmaksajia, eikä syyttä, sillä spot-hinnan muutokset tulevat heijastumaan – vaikkakin pienellä viiveellä – erityisesti niihin kotitalouksiin, joilla on käytössä pörssisähköön sidottu sähkösopimus. Toisaalta sähköenergian hinnan kallistuminen on johtanut myös siihen, että määräaikaista sähkösopimuksen uusiminen voi tuottaa ikäviä yllätyksiä, kun sähköenergiaa ei ole mahdollista saada enää samaan hintaan.

Sähkösopimusten kilpailutus on helppo tapa säästää

Jos olet uusimassa määräaikaista sopimusta tai sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, sähkösopimusten vertailu voi auttaa löytämään nykyistä edullisemman sähkösopimuksen. Jos et ole vielä kilpailuttanut sähkösopimustasi, se kannattaakin tehdä viimeistään nyt, sillä kilpailutuksen ansiosta voit löytää itsellesi nykyistä edullisemman sähkösopimuksen ja säästää sähkölaskussa varsinkin sähkön hinnan kallistuessa.

Sähkösopimusten kilpailuttaminen voi kuulostaa monimutkaiselta tehtävältä, mutta se on itse asiassa todella helppoa ja nopeaa. Sähkösopimusten kilpailutuksessa tärkeintä on kiinnittää huomiota sähköenergian hinnan lisäksi sopimuksen kestoon, hinnoittelutyyppiin ja energian tuotantotapaan. Kilpailutuksen avulla pystyt myös helposti selvittämään, millainen sähkösopimus sopii parhaiten asumismuotoosi.

Mistä sähkölasku muodostuu?

Vilkaisemalla sähkölaskuasi voit huomata, että sähkön hinta muodostuu sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja sähköveroista. Suomessa sähköä on mahdollista ostaa miltä tahansa sähkönmyyjältä, joten voit vapaasti kilpailuttaa sähköenergian osuuden sähkösopimuksestasi. Sähköenergian kilpailutuksen avulla voit siis vaikuttaa valitsemasi sähkösopimuksen hintaan sekä sähkön tuotantotapaan. Kun kilpailutat sähkösopimukset osoitteessa www.sahkon-kilpailutus.fi, on kilpailutus sinulle täysin ilmaista.

Näin valitset itsellesi edullisimman sähkösopimuksen

Kotimaisten sähkönmyyjien tarjonta on tällä hetkellä niin laajaa, että sähkösopimusten kilpailutus on tehokas keino vaikuttaa siihen, mitä loppujen lopuksi sähköenergiasta maksat. Juuri kilpailutuksen avulla pystyt selvittämään, mikä tai mitkä sähköyhtiöt tarjoavat juuri sinun asumismuotoosi ja elintapoihisi parhaiten sopivaa sähkösopimusta. Kilpailuttaessasi sähkösopimukset muista kuitenkin kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

1. Sähkön hinnoittelumalli

Sähköenergian hinta voi koostua sähkösopimuksessasi pörssisähköstä, pakettisähköstä, yleissähköstä vai jostakin muusta sähkön hinnoittelumallista. Pörssisähkö tarjoaa pitkällä aikavälillä eniten säästöä, mutta erityisesti viimeaikaisten hinnanvaihteluiden johdosta pörsissähköön sidottu sähkösopimus voi luonnollisesti kuulostaa riskialttiilta.

Pakettisähkön ansiosta tiedät puolestaan tarkalleen, paljonko tulet sähkölaskustasi maksamaan. Vaikka pakettisähkö kuulostaa käytännölliseltä vaihtoehdolta, sähköenergian hinta on yleensä pörssisähköä korkeampi. Tällöinkin sähkösopimusten vertailu kannattaa aina.

Yleissähköstä maksat puolestaan kulutuksen mukaan. Yleissähköön sidottuja sopimuksia on tarjolla sekä perusmaksullisena että ilman perusmaksua. Aikasähköstä ja kausisähköstä maksat taas vähemmän yöaikaan ja talvikuukausien ulkopuolella.

On tärkeää, että valitset sähkösopimuksen hinnoittelumallin vastaamaan mahdollisimman hyvin omaa asumismuotoasi, sillä esimerkiksi aikasähkö sopii paremmin sähkölämmitteiseen omakotitaloon, kun taas perusmaksuton yleissähkö voi olla edullisin vaihtoehto pieneen kerrostaloasuntoon, jossa sähkönkulutus on muutenkin pientä.

2. Sopimuksen kesto

Sähkösopimukset ovat kestoltaan joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Voit kilpailuttaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen vapaasti 14 päivän irtisanomisajalla, mutta määräaikaista sähkösopimuksen tapauksessa sopimus on mahdollista päivittää uuteen joko sopimuskauden päättyessä tai muuton yhteydessä.

Määräaikaisuuden takia tämäntyyppisestä sähkösopimuksesta ei kuitenkaan kannata heti kieltäytyä, sillä määräaikaiset sopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia edullisempia.

3. Sähkösopimuksen todelliset vuosikustannukset

Jotkut sähkösopimukset saadaan näyttämään todellisuutta edullisemmilta mainostamalla pelkästään ensimmäisen kuukauden tarjoushintaa, mutta määräaikaisuuden myötä sähköenergian hinta voi myöhemmin nousta huomattavasti kalliimmaksi. Kilpailuttamalla sähkösopimukset osoitteessa Sahkon-kilpailutus.fi, sivuston vertailukone tekee aina selkeän hinta-arvion tulevaan sähkösopimukseesi liittyvistä vuosikustannuksista riippumatta siitä, mainostetaanko kyseistä sähkösopimusta tarjoushintaan.