Yhdysvaltalaiset Malcarneyt toivovat Tampereelle MM-turnausta myös 2023: “Täällä kaikki on tehty helpommaksi kuin Helsingissä”

Jos yhdysvaltalaiset Courtney ja Eric Malcarney saisivat päättää, Tampereella pelattaisiin MM-jääkiekkoa ensi keväänäkin. Se on mahdollista, koska Venäjä menetti tunnetuista syistä isännyytensä.

Isä ja poika Malcarney ovat reissanneet pitkin alkusarjaa Tampereen ja Helsingin väliä ja tulleet siihen tulokseen, että Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki pesee MM-järjestelyissä Suomen pääkaupungin.

– Helsinki on isompi ja villimpi kaupunki, mutta täällä kaikki on tehty paljon helpommaksi. Täällä pääsee kävellen kaikkiin tärkeimpiin paikkoihin, ja erittäin selviä opasteita on tarpeeksi, Eric vertailee.

Courtney (vas.) ja Eric Malcarney pitävät Tampereen MM-järjestelyitä erittäin onnistuneina.

– Olisin odottanut, että Helsingissäkin olisi tällaisia Fan Zoneja, joilla voi seurata pelejä jättiscreeneiltä. Eivät järjestelyt sielläkään huonosti toimi, mutta täällä on mukavampi viettää aikaa, Courtney sanoo.

Philadelphialaiset Malcarneyt ovat piipahdelleet Helsingissä, koska he asuvat Sveitsissä, jonka joukkueessa pelaa Ericin hyvä ystävä.

Tampereella alkusarjansa vaihtelevasti pelanneen Yhdysvaltain porukassa puolestaan pelaa Malcarneyiden perhetuttu.

– Meillä on ylimääräistä jännitettävää molemmilla paikkakunnilla, joten meille on tärkeää, että junayhteys näiden kahden kaupungin välillä toimii näin hyvin, ensimmäistä kertaa MM-turistina oleva Eric myöntää.

Sveitsin erittäin nopeatempoinen peli on tehnyt molempiin suuren vaikutuksen.

– Sveitsin ja Kanadan ottelu oli yksi parhaista koskaan näkemistäni MM-peleistä. Siinä tapahtui koko ajan, ja kun vielä Sveitsi voitti sen, olin todella tyytyväinen, kolmannen kerran MM-tapahtumia paikan päällä kokeva Courtney kehuu.

Suomessa hän oli käynyt ennen tätä yhden kerran:

– Pelaan itsekin veteraanijääkiekkoa, ja meillä oli Helsingissä harjoitusleiri vuonna 2014. Tampereella meistä ei ollut kumpikaan vieraillut ennen tätä.

”Toivottavasti Sveitsi vie MM-kullan”

Ei ihme, että Courtney veikkaa Sveitsiä jopa ensi sunnuntaina Nokia Arenassa kruunattavaksi maailmanmestariksi. Eric pitää myös Suomen voittoa mahdollisena, mutta toivoo kuitenkin tittelin menemistä alppimaahan. Kanada ei saa kummaltakaan kannatusta.

– Sillä on hyvä joukkue, mutta mehän olemme kuin Suomi ja Ruotsi: emme oikein toivo naapurille menestystä, mutta totta kai Kanadankin pelit kiinnostavat meitä, Courtney muotoilee pohjoisamerikkalaiset kiekkosuhteet.

Tampereella ei alkulohkon peleissä näkynyt yhdysvaltalaisia faneja kuin pienissä ryppäissä, mihin saattaa yhtenä osasyynä olla erittäin jännittynyt kansainvälinen tilanne.

– Varmaankin niin meiltä kuin Kanadasta jää paljon porukkaa tulematta Ukrainan tilanteen takia, mutta me Euroopassa asuvina emme osaa pelätä, Courtney arvioi.

– Ei pelota yhtään, vaan tuntuu todella turvalliselta olla täällä, Eric vahvistaa.

Norjalaisfanit ovat saaneet vastata suomalaisten Nato-kysymyksiin, mutta Malcarneyitä ei ole niillä vaivattu.

– Olemme täällä jääkiekkoilun takia ja puhumme mieluiten siitä, Eric huomauttaa.

MM-turnauksen huomioarvo Pohjois-Amerikassa on parantunut vähitellen, mutta edelleenkään se ei ole niin suuri kuin esimerkiksi Kansainvälinen jääkiekkoliitto toivoisi. Myös Courtney näkisi mielellään sitä arvostettavan siellä enemmän:

– Meidän tulee muistaa, miten iso juttu tämä on pienemmille maille. Kukapa pitää esimerkiksi Isoa-Britanniaa jääkiekkomaana, mutta kun näkee todella innokkat brittikannattajat, ymmärtää, että on se sitäkin.

Kirjoittaja: Antti-Pekka Lehtonen