Kaupallinen yhteistyö

Kullan myyminen saattaa pelastaa pulasta

today26.3.2024

Background

Jokaiselle tulee joskus eteen tilanne, jossa ylimääräiselle rahalle olisi kipeästi käyttöä. Pörssisähkön hinta on räjähtänyt taivaisiin, palkanmaksu on paitsiossa ja jääkaappia täyttää pelkkä valo tai ihan vaan kevään korvilla myyntipalstalla houkutteleva hyvä diili moottoripyörästä synnyttää tarpeen kaivella lompakkoa pohjaa syvemmältä.

Kulutusluottoja viisaampi tapa on käyttää sellaista valuuttaa mitä saattaa löytyä kaapin pohjalta isoakin summaa vastaava määrä. Monille on vuosien aikana kertynyt kultaa korujen muodossa, eikä niiden myyminen ole käynyt mielessä, vaikka kullanostajien mainokset vilkkuvat vastaan mediassa harva se päivä.

Kullan myyminen rahaa vastaan on helpompaa kuin uskoisi, mutta siinä on joitain sudenkuoppia joita kannattaa oppia välttämään. Ostajia on erilaisia ja joskus hinta heittelee suurestikin päivästä ja jopa tunnista toiseen. Lyhyt oppimäärä kullan myymisestä mahtuu kuitenkin pieneen tilaan.

Ammattilainen tunnistaa aidon kullan

Jos kaapin pohjalla oleva kullanvärinen esine saattaa olla kultaa, mutta et ole varma, kannattaa aina tarkistaa korussa tai esineessä oleva leima. Kultaisissa koruissa, jotka on valmistettu Suomessa, tulee olla TUKESin hyväksymä jalometallileima. Kullan tapauksessa leima on pieni soikio, jonka sisällä on numero kuvaamassa kullan pitoisuutta, joka useimmiten on joko 585 tai 750. 

Joskus koru voi olla hankittu ulkomailta, siitä saattaa puuttua jalometallileima kokonaan tai se on voitu ilmaista esimerkiksi karaatteina, jolloin korusta voi löytyä merkintä 14k tai 18k. Jos uskot että koru on kultaa, mutta siitä ei löydy leimaa, se ei ole este. Kultasepänliikkeessä korun materiaali voidaan tarkistaa ja paikan päällä odotellessa tehtävä testaus paljastaa kullan pitoisuuden.

Valitse ostaja tarkoin

Kultaa ostavat kaikkein kovimpaan ääneen välittäjät, jotka mainostavat palveluitaan internetissä suurin kirjaimin ja vielä suuremmin lupauksin parhaasta hinnasta ja nopeimmasta maksusta. Kultadiilerien bisnes on kuitenkin kiinni halvalla ostamisesta ja kalliilla myymisestä. Joskus heidän tarjoama hinta voi olla paras, mutta markkinapuheisiin ei kannata uskoa tarkistamatta vaihtoehtoja. 

Eniten kultaa tarvitsevat kultasepänliikkeet, jotka valmistavat itse koruja. Kultasepät ostavat mieluummin kultansa suoraan asiakkailta, sen sijaan että hankkisivat kultansa näiltä diilereiltä, jotka lisäävät hintaan aina oman katteensa. Kultasepänliikkeiden hinnat voivat usein olla korkeammat kuin pelkästään kultakauppaan keskittyneiden liikkeiden. 

Kullan hinta määräytyy päivittäin Lontoon kultapörssissä, mikä vaikuttaa suoraan kullanostajien hintatarjouksiin. Usein kauppiaat vahtivat haukkoina kilpailijoiden tarjouksia ja hinta saattaa vaihdella jopa tunnista toiseen. Ajoittain varsinkin vihkisormussesongin aikana kultasepillä tulee pula materiaalista, ja silloin kultasepillä saattaa olla kampanjoita, joiden aikana kullasta maksetaan huomattavastikin kilpailijoita parempi hinta. Kannattaa aina tutkia vaihtoehtoja ennen kullanostajan valitsemista.

Kullan myynti on helppo ja nopea toimitus

Yksi Tampereella kultaa ostavista kultasepänliikkeistä on Kultasepät Andreasen, joka valmistaa yksilöllisiä vihki- ja kihlasormuksia. Materiaalia tarvitaan lähes jatkuvasti, sillä Kultasepät Andreasen panostaa eettisyyteen ja kaikkein eettisintä kultaa on jo kertaalleen käytetty jalometalli.

Myynti on yksinkertaista. Ota myytäväksi suunnittelemasi korut mukaan ja käy Andreasenin pajalla Tampereen Hämeenkadulla. Kultasepät punnitsevat ja tarkistavat korujen pitoisuuden ja laskevat sen perusteella kokonaishinnan koruerälle. Myynnistä saatavat tulot on parhaimmillaan jopa saman päivän aikana tilillä. Myyntiin tarvitaan ainoastaan henkilöllisyystodistus, jolla todistaa olevansa yli 18 vuoden ikäinen. Alaikäisiltä kultaa ei osteta. Henkilöllisyyden varmistaminen on myös turvallisuuskysymys. Sillä varmistetaan, ettei kultasepälle kannata edes yrittää myydä epärehellisesti hankittua kultaa.

Koruissa olevan kullan myyminen on kaikkia osapuolia hyödyttävää. Laatikon pohjalla lojuneet vanhat ja käyttämättömät korut lähtevät uusiokäyttöön ja sinä voit siirtyä miettimään rahalle parempaa käyttöä, oli sitten kyse pakollisista menoista tai houkuttelevista mielijohteista. 

Kirjoittaja: Mainostajan Sisältöä

Kuuntele Tampereen Kiakkoradiota
FM taajuudella 89,0 MHz tai verkossa: Kiakkoradio.fi

TIETOSUOJA:
Tutustu Kiakkoradion Tietosuojaselosteeseen.

0%