Kulttuuri

NELJÄ TÄHTEÄ: Menestysfarssi lentää korkealle Salkkari-tähtien taidoin Kangasalan kesäteatterissa

today17.6.2024

Background
PIRKANMAAN kesäteatteritarjonnassa on peräti 45 eri esitystä. Siinä Kaurakangas Oy:n tuottama Vaimoni Maurice edustaa ranskalaista antia supisuomalaisin maustein.
Vaimoni Maurice sai ensi-iltansa viime perjantaina Kangasalan kesäteatterissa. Salkkari-tähdet kuljettavat farssia vauhdikkaasti ja taidokkaasti eteenpäin. Kuva: Jari Nieminen

Kangasalan kesäteatterin toteutus todistaa, ettei menestysfarssi menetä vetovoimaansa, eikä ajanhammas nakerra sen ajankohtaisuutta. Esko Koveron ohjaama Vaimoni Maurice on tulkinta, jossa televisiosta tutut Salattujen elämien kuusi näyttelijää panee parastaan. Porukka on hyvin yhteen hitsautunut, mikä välittyy farssin hyvin hioutuneesta lopputuloksesta. Tuiki tärkeät ajoitukset osuvat nappiin, ja esitys etenee muutoinkin kuin Meksikon pikajuna.

Ensi-iltaperjantaina sään haltija tarjoili koleata ja sateista keliä. Liki viimeistä istumapaikkaa myöten miehitetty yleisö ei kuitenkaan värissyt kylmissään, sillä Pete Latun, Teemu Lehtilän, Monika Lindemanin, Sampsa Tuomalan, Inna Tähkäsen ja Sami Uotilan keittämä rakkaussoppa kiehui niin isolla liekillä, että lämpö hehkui katsomoon asti.

VAIMONI Maurice -farssin sisältö on varmasti tuttu jokaiselle teatterin ystävälle. Siinä lumipalloefekti toimii viimeisen päälle tehokkaasti. Rakkaussotkuista paisuu järkälemäinen härkänen, raju myrsky vesilasissa. Farssin miesten ja naisten sekoilussa on sama vauhti kuin Salattujen elämien ihmissuhteissa – kaikki ovat olleet ”silleen” keskenään. Tavara on yhteistä.

Esko Kovero on ohjaajana paketoinut esityksen napakaksi paketiksi. Hän on huolehtinut piirun tarkasti, että kaikki tapahtuu varmasti oikealla ajallaan. Esitys täyttää hyvin Kangasalan kesäteatterin pitkänomaisen näyttämön. Ensimmäinen puoliaika valmistelee jännitystä virittäen toisen puoliajan kovaan tykitykseen, tunteikkaisiin kohtauksiin. Korkeatasoinen näyttelijäntyö palkitsee yleisön.  

Toden totta, kun Vaimoni Mauricen roolihenkilöt astuvat vuoroillaan estradille, ensimmäisenä, kerta toisensa jälkeen ajatuksiini pompahti mielikuva kyseisestä näyttelijästä Salkkari-kasvona. Neljännesvuosisata on tehnyt tehtävänsä television töllöttäjien keskuudessa.

Sami Uotila on Salkkareissa Aki Petteri Nikkinen, joka tunnetaan saippuasarjassa epäilyttävistä bisneksistään. Georges Audefeyn roolissa Uotila on suloinen myrkynkeittäjä, ovela kuin kettu. Uotilan harteilla on koko tämänkertaisen stoorin pääjännitteen ylläpitäminen, ja siinä hän onnistuu pedantisti.

Pete Lattu tekee luontevan fiinisti Maurice Poupoulinin roolin. Tässä osassa Latusta kuoriutuu esille ilmeikäs moniosaaja, joka valjastaa kehollisen viestintänsä huippu tasolle. Salkkareiden Kallen lääkärimäiset maneerit eivät ole riesana. Lattu onkin paljonvartijana farssin kutkuttavuudessa. Latun Maurice elää niin kuin opettaa: ”Sinun ongelmasi ovat jo meidän.”

Monika Lindeman tekee tulisieluisesti Georges Audefeyn vaimon osan ja ilmeikkäästi rouva Behrs-Vacquot’n roolin.

Inna Tähkänen taitaa paljastajan ja kiristäjän osan Georgesin salarakkaana.

Sampsa Tuomala tekee Rogerina tuntonsa tuskissa painivan gangsterin roolin. Hänen tulisieluisuutensa ja halunsa puhua nyrkeillä kumpuaa siitä, että Georges on vikitellyt hänen mielitiettyään.

Teemu Lehtilällä on lennokas osa herra Behrs-Vacquot’na. Tirolilaisasuun somistautunut Lehtilä tuo oman persoonallisen panoksensa vauhdikkaaseen farssiin.

Kaiken kaikkiaan on mieltä ylentävää nähdä Salkkari-tähdet livenä teatterin näyttämöllä. Tämänkertaisen farssin vaativissa rooleissa näytteleminen tuo näkyväksi jokaisen vahvat lahjat.

SOTKUISET ihmissuhteet ovat Tinderin ja muiden treffipalstojen kulta-ajan aikaansaannosta, jonka tuskaa porutaan monessa parisuhteessa. Farssi on kuin peili, josta voi nähdä oman kuvajaisensa. Tämän takia Vaimoni Maurice on hyvin ajankohtainen.

Valheella on lyhyet jäljet, siitäkin farssi muistuttaa terävästi.

Hätä keinot keksii – tällaisilla älynvälähdyksillähän ranskalaiskirjailija juontaan kuljettaa.    

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen


Kuuntele Tampereen Kiakkoradiota
FM taajuudella 89,0 MHz tai verkossa: Kiakkoradio.fi

TIETOSUOJA:
Tutustu Kiakkoradion Tietosuojaselosteeseen.

0%